سیستم حفاظهای بارانی راهکار مناسب گزینش ارقام مقاوم به خشکی برای مقابله با تغییرات اقلیمی
رئیس مؤسسه تحقیقات دیم کشور بر لزوم اصلاح و معرفی ارقام مقاوم به تنشهای خشکی و گرما از طریق سرمایهگذاری و توسعه زیرساختهای مؤسسه دیم برای رسیدن به امنیت غذایی پایدار تأکید کرد.

به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی به نقل از روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی، در بازدید معاون امور زراعت و مدیرکل دفتر محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی از پروژههای تحقیقاتی و پایگاههای نوآوری محصولات تناوبی مؤسسه دیم، مظفر روستایی رئیس مؤسسه تحقیقات دیم کشور در این خصوص گفت: استفاده از سیستم حفاظهای بارانی (Rainout shelter) راهکاری مناسب برای گزینش ارقام مقاوم به خشکی در مقابله با تغییرات اقلیمی و سرمایهگذاری برای ایجاد این سیستم در تولید ارقام مقاوم به تنشهای خشکی و سرما در موسسه است.
وی افزود: در سال زراعی جاری، با وجود تنشهای شدید خشکسالی، رعایت توصیههای فنی ارائه شده، منجر به عملکرد مناسب مزارع بسیاری شده و بارشهای آخر فروردین و اردیبهشت نیز به بهبود عملکرد کمک شایانی کرده است.
رئیس موسسه تحقیقات دیم کشور با بیان این که لزوم توجه ویژه به زیرساختهای تحقیقاتی برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار و خودکفایی بیش از پیش احساس میشود، ادامه داد: احداث انبار و هانگار فراوری بذور و آزمایشات، تجهیز آزمایشگاههای، بازبینی و نوسازی ادوات کشاورزی، ماشینهای کاشت و برداشت آزمایشات و توسعه فناوریهای جدید در برابر تغییرات اقلیمی، از اولویتهای اصلی این مؤسسه است.
وی معرفی ارقام مناسب برای آبیاری تکمیلی یکی از راهکارهای مناسب برای افزایش تولید و بهرهوری آب در راستای برنامههایی مقابله با کاهش آثار تغییر اقلیم عنوان کرد و افزود: تولید ژرم پلاسم سازگار با اقلیم مختلف در همه محصولات زراعی مهم بوده و محدودیتهای تحریمی در تأمین ژرم پلاسم مناسب از مؤسسات بینالمللی، نیازمند سرمایهگذاری بیشتر در این زمینه در کشوراست.
روستایی اصلاح و معرفی ارقام مناسب برای کشت پاییزه در محصولات تناوبی (نخود، عدس، گلرنگ و گیاهان علوفهای) را از دیگر برنامههای این مؤسسه در راستای برنامه هفتم توسعه و امنیت غذایی برای افزایش بهرهوری عنوان کرد و برای موفقیت در زراعت گیاهان تناوبی در دیمزارها، سرمایهگذاری زیربنایی در طراحی، ساخت و تغییرات لازم در برخی از ماشینهای کاشت و بخصوص برداشت این محصولات برای استفاده بهرهبرداران ضروری دانست.
وی تصریح کرد: این مؤسسه ۱۳۰ رقم از انواع محصولات زراعی دیم برای اقلیمهای مختلف در کشور را معرفی کرده است که ۵۶ رقم آن مربوط به گندم نان و دوروم و ۲۸ رقم آن مربوط به نخود (۱۴ رقم برای کشت پاییزه در مناطق سرد و معتدل سرد) است. افزایش تولید محصولات تناوبی بهویژه علوفه و افزایش تولید هستههای بذر علوفه (۱۵۰ تن در سال گذشته) از دیگر دستاوردهای این مؤسسه است.